De voorgenomen overname van de apotheken en groothandelsactiviteiten van Mediq door medisch distributeur Brocacef moet nader onderzocht worden. 

Dat heeft Autoriteit Consument & Markt (ACM) donderdag bekendgemaakt.

Volgens de mededingingsautoriteit kan de concurrentie onder apothekers in een groot aantal gemeenten in Nederland aanzienlijk minder worden door het samengaan van de twee.

Dat heeft nadelige gevolgen voor consumenten. ''Apotheken van Brocacef zouden als gevolg van minder lokale concurrentiedruk mogelijk minder prikkels krijgen om de kwaliteit van hun dienstverlening hoog te houden'', aldus de concurrentiewaakhond.

Ook ziet ACM een risico dat zorgverzekeraars straks niet meer om de apotheekketen van Brocacef heen kunnen bij het afsluiten van contracten voor de inkoop van apotheekzorg. Daardoor moeten zorgverzekeraars en consumenten mogelijk meer gaan betalen.

De overnameplannen werden eind vorig jaar bekendgemaakt. Door het samengaan van de twee ontstaat een bedrijf op de Nederlandse farmaciemarkt met een omzet van meer dan 2 miljard euro, 5300 medewerkers en een landelijk dekkend netwerk van apotheken. Brocacef heeft op dit moment 116 eigen apotheken, terwijl Mediq er 219 bezit.