Een kleine honderd werknemers van drukker Roto Smeets in Deventer hebben donderdagmiddag het werk neergelegd. Vakbond FNV spreekt van een ''spontane staking''.

Werkvergeversorganisatie KVGO legde donderdag tegelijkertijd een nieuw eindbod voor de nieuwe cao op tafel. De bonden hebben daar nog niet op gereageerd.

Het was al aangekondigd dat werknemers in de grafische sector weer actie zouden gaan voeren. In de eerste weken van juni vonden op veel plekken in het land ook al poortacties en werkonderbrekingen plaats. Begin deze maand liepen de cao-onderhandelingen tussen bonden en werkgevers opnieuw vast.

Loonafspraken

Het steekt FNV dat de werkgevers zouden vasthouden aan hun eis dat ze per bedrijf loonafspraken willen kunnen maken buiten de vakbond om. Ook doen ze volgens de bond voorstellen waardoor werknemers in de ploegendienst er meer dan 10 procent op achteruitgaan.

KVGO is het daar niet mee eens. Veel van de punten die FNV noemt zouden al lang van tafel zijn, zeker in het nieuwe eindbod dat er nu ligt.

Donald Duck

Roto Smeets is de grootste drukkerijgroep van Nederland. In Deventer zit de diepdrukdivisie van het bedrijf. Daar worden volgens FNV de grote partijen gedrukt, waaronder tijdschriften als Donald Duck en Libelle.

Directeur personeelszaken Richard van den Berg van Roto Smeets is tevens voorzitter van de cao-onderhandelaars van KVGO.

In de grafische sector werken meer dan 20.000 mensen.