Vakbonden organiseren opnieuw 24-uursstaking bij DAF Trucks in Eindhoven. Komende vrijdag wordt het werk voor de vierde keer in twee maanden neergelegd. 

Dit meldt FNV Metaal donderdag. De FNV geeft als reden voor de staking de weigering van DAF om in te stemmen met de cao-eisen van de vakbonden.

"Hiermee kunnen zij aangeven dat ze het met onze cao-eisen eens zijn en zijn stakingen bij DAF niet meer nodig", aldus Tom Barkmeyer, kaderlid bij FNV. 

"DAF noemt zichzelf graag een kwaliteitsbedrijf dat kwaliteitstrucks aflevert. Daar zouden ook kwaliteitsarbeidsvoorwaarden niet bij misstaan. Evenals het nemen van hitte-werende maatregelen, als de temperatuur stijgt. Dan hoef je ook niet steeds ambulances uit te laten rukken om uitgeputte medewerkers te vervoeren, zoals al diverse malen op warme dagen is gebeurd."

Barkmeyer is wel positief overde aangekondigde productieverhoging en het extra personeel dat wordt aangenomen. Hij vindt het wel belachelijk dat hiervoor vooral uitzendkrachten voor worden aangenomen.

Werkgever

DAF wijst er op dat het aan werkgeversorganisatie FME is om te onderhandelen en collectieve afspraken te maken voor een nieuwe cao voor de metaalsector. Het bedrijf stelt vast dat het met de vierde staking in aantocht ''onevenredig hard'' wordt getroffen en dringt er bij vakbonden en FME opnieuw op aan het overleg snel te hervatten.

De truckfabrikant stelt een duidelijk hittebeleid te hebben op de werkvloer, waarbij werknemers er onder meer op wordt gewezen dat het op uitzonderlijk warme dagen ''onverstandig is om in de volle zon te pauzeren''. Het klopt, zegt DAF ten slotte, dat het extra personeel vooral uitzendkrachten zijn. ''We moeten nu eenmaal kunnen mee-ademen met de conjunctuur van de markt.''