De Nederlandse bloemenhandel denkt dat het bericht dat Rusland van plan zou zijn om bloemen uit Nederland in de ban te doen, loos alarm is. 

Bij het ministerie van Economische Zaken en de brancheorganisatie voor de groothandel in bloemen en planten VGB is niets bekend, liet de VGB woensdag weten.

Via een Russisch persagentschap kwam dinsdagavond het bericht naar buiten dat Moskou zou zinspelen op een importstop. Volgens bronnen had het dreigement te maken met Nederlands inspanningen om de waarheid over vlucht MH17 boven tafel te krijgen, waaronder het voornemen om een internationaal tribunaal in te stellen.

VGB-voorzitter Herman de Boon zei verbaasd te zijn over de ''onheilstijding''. Hij sprak dinsdag nog met de Russische consul en hoorde niets over een dreigend importverbod. Volgens de branche is het hele verhaal nog op geen enkele wijze bevestigd door de Russische autoriteiten.

Handel

De handel gaat voorlopig dus gewoon door. Maar de bloemenexport naar Rusland is de laatste tijd wel sterk teruggevallen, als gevolg van de economische malaise in dat land. In het eerste halfjaar lag de uitvoer van bloemen en planten naar Rusland een kwart lager dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van de VGB. De Russen stonden een jaar geleden nog vierde op de ranglijst van belangrijkste afzetmarkten voor de Nederlandse bloemenhandel, nu nemen ze de achtste plek in.

Rusland boycot wel al bijna een jaar veel landbouw- en voedselproducten uit de Europese Unie. De Russen doen dat in reactie op de Europese sancties vanwege de Oekraïne-crisis. Bloemen en planten vallen buiten die maatregelen.