De Nederlandse appel- en perenoogst valt dit jaar naar verwachting zo'n 6 tot 7 procent lager uit dan de grote oogst van vorig jaar. Het late en koude voorjaar heeft ervoor gezorgd dat de maat van de vruchten aan de bomen wat tegenvalt. 

Dat meldt het GroentenFruit Huis dinsdag.

De branche raamt de oogst voor dit jaar op 330 miljoen kilo appels en 327 miljoen kilo peren. Van de Elstar-appels kan er zo'n 3 procent minder geplukt worden.

Ook voor de Jonagold en de Golden Delicious zijn de vooruitzichten minder. Hier speelt ook mee dat het totale areaal aan appelboomgaarden de laatste jaren telkens een beetje afneemt. Het aanbod van de Kanzi, het derde appelras in Nederland, stijgt net als vorig jaar wel licht.

Bij peren is het vooral de oogst van de Conference-peer die lager uitpakt. Van het populaire ras wordt naar verwachting 5 procent minder geplukt. Ook bij het tweede ras, Doyenné du Comice, is volgens de raming sprake van een kleiner aanbod.

Vraag en aanbod

Of de oogstraming gevolgen heeft voor de prijzen van appels en peren voor de consument, blijft voorlopig wel koffiedik kijken. Daarvoor is het ook van belang hoe vraag en aanbod zich in andere landen ontwikkelen. Een andere onzekere factor vormt het weer in de rest van het groeiseizoen.

Telers beginnen pas in de loop van september met het leeghalen van hun boomgaarden. Voor het zover is, kan er nog een hoop gebeuren met de vruchten die aan de bomen hangen, aldus de branche.