In afwachting van de uitspraak van de rechter op maandag houden de zelfstandige pakketbezorgers van PostNL zich voorlopig gedeisd. 

Volgens een woordvoerder van PostNL is het zondag rustig en zijn voor zover bekend geen depots geblokkeerd.

PostNL stapte zaterdag opnieuw naar de rechter in een poging een einde te maken aan de acties van de pakketbezorgers. Stakingsleider Celil Ören zou pakketbezorgers hebben opgeroepen om niet alleen het werk neer te leggen, maar om ook depots te blokkeren. Die stap ging volgens PostNL te ver.

Dat het zondag rustig lijkt, betekent volgens de woordvoerder overigens niet dat er voor maandagochtend geen acties op de rol staan. ''Het is even afwachten wat er dan zal gebeuren", aldus de zegsman. De uitspraak van het kort geding volgt maandag aan het einde van de middag.

Rechtszaal

Eerder deze week stonden PostNL en de belangenbehartigers van de bezorgers ook al tegenover elkaar in de rechtszaal. Maar het bedrijf trok de zaak in toen de organisatie achter de acties afstand nam van blokkades.

De partijen spraken toen af weer met elkaar te gaan praten. De acties bleven uiteindelijk wel doorgaan, maar boze koeriers hebben na dinsdag geen depots meer geblokkeerd.

Vijfde actiedag

Het was zaterdag de vijfde opeenvolgende dag dat een deel van de zelfstandige postbezorgers hun werk neerleggen. Door de staking blijft een deel van de pakketbezorging in en om de Randstad met vertragingen kampen.

Volgens een woordvoerder van het postbedrijf lijkt de ''harde kern'' van de actievoerders wel wat in aantal af te nemen. Waren er afgelopen dagen nog zeker honderd pakketbezorgers bij betrokken, nu zouden dat er rond de tachtig zijn.

De actievoerders zijn ontevreden over de afspraken die PostNL heeft gemaakt met de vakbonden over de mogelijkheid in dienst te treden bij het postbedrijf of om als zelfstandige meer te gaan verdienen. Ze vinden het aanbod van PostNL te mager.

Gesprekken 

Achter de schermen vinden inmiddels wel gesprekken plaats tussen het postbedrijf en belangenbehartigers van de bezorgers. Maar volgens belangenorganisatie SubcoPartners hebben veel koeriers er weinig vertrouwen in. Daarom vinden er ook nog steeds wilde stakingen plaats.

PostNL denkt het merendeel van de pakketten (85 procent) wel op tijd te kunnen afleveren. Zaterdagavond en zondag zal door eigen personeel hard moeten worden doorgewerkt om de achterstand in te halen. Sommige pakketjes zullen op zijn vroegst pas maandag op hun bestemming aankomen.

In totaal werken er bij PostNL meer dan 1.100 ingehuurde pakketbezorgers.