De EU, VS en China zullen deze week naar alle waarschijnlijkheid een akkoord sluiten over de eliminatie van invoerrechten op verschillende IT-producten.

De Financial Times (FT) meldt dat er dit weekend een doorbraak is bereikt in de onderhandelingen over het akkoord, onderdeel van het Information Technology Agreement (ITA) van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Het oorspronkelijke ITA-verdrag dateert uit 1996 en ziet erop toe dat invoerrechten op IT-producten verdwijnen voor alle WTO-lidstaten. De onderhandelingen over de lijst met ongeveer tweehonderd producten, zoals Lcd-schermen, cartridges en computerspellen, liggen al maanden stil.

De landen werden het niet eens over welke zaken er wel en niet onder de gunstige voorwaarden moesten vallen. WTO-voorman Roberto Azevedo zou zaterdag echter een nieuw compromis tot stand hebben gebracht, welke voor aanstaande vrijdag "procedureel" ter goedkeuring aan de lidstaten wordt overlegd.  

De EU, VS en China zullen naar verwachting tekenen. Daarmee zouden belangrijke handelsbarrières tussen bedrijven in diverse landen verder worden verkleind.