Het goederenvervoer in en via Nederland is vorig jaar voor het tweede jaar achtereen gegroeid.
 

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

In totaal werd er in 2014 1,6 miljard ton aan goederen vervoerd, 1,9 procent meer dan in 2013. Daarmee zit het niveau van vorig jaar bijna op hetzelfde punt als dat van voor de crisis.

Van die 1,6 miljard ton werd bijna 1 miljard ton goederen vanuit en naar Nederland getransporteerd. Dit grensoverschrijdend vervoer is sinds 2000 met 27 procent toegenomen en vergeleken met het voorgaande jaar met 2,2 procent. De groei heeft te maken met aantrekken van de internationale handel.

Binnenland

Binnen Nederland groeit de transport sinds de eeuwwisseling nauwelijks meer. Volgens het statistiekbureau is deze goederenstroom minder afhankelijk van de economie omdat er binnen Nederland veel levensmiddelen en landbouwgoederen worden vervoerd.

"Deze producten zijn ook in tijd van economische crisis nodig", schrijft  het CBS. In 2014 werd ruim 626 miljoen ton aan goederen binnen Nederland getransporteerd, tegen 617 miljoen ton een jaar eerder.

Zee

Ruim 57 procent van het grensoverschrijdend vervoer gaat over zee. Binnenvaartschepen zijn goed voor 21 procent van het totale vervoer vanuit en naar het buitenland, 19 procent wordt via de weg getransporteerd. Een klein deel van de goederen gaat per spoor of door de lucht.

Binnen Nederland gaat 82 procent van het vervoer over de weg. Met binnenvaartschepen wordt bijna 18 procent van de binnenlandse goederenstroom vervoerd. Over het spoor gaat minder dan 1 procent van de jaarlijkse goederenstroom.