Het akkoord over het Iraanse nucleaire programma biedt kansen voor Nederlandse ondernemers, denkt ondernemersorganisatie VNO-NCW.

 ''Het is goed om te zien dat de sancties van tafel zijn. Iran is een interessante markt", aldus VNO-NCW.

Vooral bedrijven die werkzaam zijn in de machinebouw, de voertuigproductie en oliewinning kunnen profiteren van het akkoord, liet een woordvoerster van VNO-NCW dinsdag in een reactie weten. Als de sancties verdwijnen en de koopkracht van de Iraniërs stijgt, kunnen ook andere sectoren positieve effecten merken, zei ze.

Technische onderdelen

Nederlandse bedrijven kunnen bijvoorbeeld technische onderdelen leveren voor de Iraanse automobielindustrie. ''Maar ook voor de voedselbranche kan Iran interessant zijn", aldus de zegsvrouw. Oliegigant Shell maakte er de laatste tijd al geen geheim van graag weer zaken te doen in Iran.

Het Nederlandse bedrijfsleven houdt wel een slag om de arm als het gaat om de naleving van het akkoord. ''Voorlopig is het akkoord een doorbraak. Maar of Iran zich aan de afspraken houdt en of de sancties niet terugkeren, zal moeten blijken", aldus VNO-NCW.

'Up to date'

Volgens verladersorganisatie EVO en exportvereniging Fenedex wegen handelaren, producenten en exporteurs eerst goed hun opties. De handelsnetwerken van bedrijven zijn niet meer 'up to date' als het gaat om Iran. Ondernemers moeten nu opnieuw naar logistieke dienstverleners en Iraanse partners op zoek.

Shell zei dinsdag in conclaaf te zijn met overheden om een concreter beeld te krijgen van de atoomdeal. Voor het moment blijft het concern zich houden aan de sancties tegen Iran die in 2012 werden ingesteld en die met het akkoord stapsgewijs zullen worden afgebouwd.