Het moederbedrijf Ardenberg van de schoenenwinkels Van Dalen, Bitter, Dr. Adams, DiCapolavori en Jan Jansen is maandag door de rechter failliet verklaard.

Dat bevestigt de curator van het bedrijf, Marc van Zanten, aan NU.nl na berichtgeving van Omroep West.

De rechter heeft ook het faillissement uitgesproken over de dochterondernemingen Van Dalen Footwear bv, Dr Adam's Footwear bv, Bitter bv, Schoonen Schoenen (Jan Jansen) bv en Dica Footwear bv (DiCapolavori).

Van Zanten zegt dat de crisis een van de belangrijkste oorzaken is van het faillissement. "Daarnaast is de concurrentie van online schoenenwinkels ook fors toegenomen."

Het bedrijf heeft in Nederland en België 49 winkels. In totaal werken er ongeveer 360 mensen bij de schoenenwinkels. Maandag zijn alle winkels dicht gebleven en is het personeel ingelicht.

Doorstart

De curator is erg positief over een mogelijke doorstart. "We zijn gesprekken aan het voeren met een hele serieuze kandidaat en ik verwacht binnen een aantal dagen al positief nieuws te kunnen brengen", vertelt van Zanten.

Het is vrijwel zeker dat niet alle winkels mee gaan in een doorstart. "Dat betekent ook dat niet al het personeel hun baan houdt. De kandidaat voor een overname zal moeten kijken welke winkels hij open wil houden en daarmee ook welk personeel hij behoudt", zegt van Zanten.

Dinsdag zijn alle winkels weer open gegaan. "De winkels proberen zoveel mogelijk goederen te verkopen. De voorraad die overblijft zal worden verkocht aan de doorstarter", aldus de curator.