PostNL heeft afspraken gemaakt met actievoerende pakketbezorgers die dinsdag de uitgangen van een aantal depots blokkeerden. Het kort geding dat het postbedrijf had aangespannen tegen de organisatie achter de protestacties, is daarmee van de baan. 

Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland laten weten.

Zelfstandige pakketbezorgers voerden dinsdag actie in onder meer Utrecht, Ridderkerk, Amsterdam en Almere. Zij zijn ontevreden over de afspraken die PostNL heeft gemaakt met de vakbonden over hun arbeidsvoorwaarden. Het bedrijf had de rechter gevraagd de acties te verbieden.

PostNL gaat volgens een woordvoerder opnieuw in gesprek met belangenbehartigers van de boze bezorgers. Het bedrijf gaat er vanuit dat alle koeriers woensdagochtend weer aan de slag gaan.

Video: Geding PostNL tegen bezorgers van de baan

Aanbod

PostNL heeft alle zelfstandige pakketbezorgers eerder al een aanbod gedaan om in dienst te komen of om als ondernemer 10 procent meer te verdienen dan op dit moment. De bezorgers zeggen dat ze meer nodig hebben om te kunnen overleven.

De stakers zijn lid van SubcoPartners, een van de bonden van zelfstandige pakketbezorgers. SubcoPartners vertegenwoordigt 350 van de circa 1.500 zelfstandige pakketbezorgers in Nederland. Hoeveel leden meedoen aan de staking, is nog onduidelijk.

SubcoPartners zegt de FNV een duidelijk mandaat te hebben gegeven, waar de vakbond zich niet aan gehouden heeft. In het Radio 1 Journaal zei Maurice Jacobs van SubcoPartners net zo teleurgesteld te zijn in de FNV als in PostNL.

Duur bod 

Het aanbod van PostNL aan al zijn zelfstandige pakketbezorgers om in vaste dienst te komen, pakt duurder uit dan verwacht. Dat stelden analisten van Rabobank dinsdag.

Het aanbod van PostNL aan de bezorgers zou een financiële impact van 15 tot 20 miljoen euro op jaarbasis betekenen.Dat is aanzienlijk meer dan het bedrag van 2 à 3 miljoen euro waar Rabo op rekende.

Daarbij is er nog geen akkoord gesloten met vakbond FNV, waardoor de kosten mogelijk nog verder oplopen. Volgens de analisten van de bank heeft PostNL weinig mogelijkheden om deze kosten door te berekenen aan klanten.

PostNL, dat in totaal negentien depots heeft, verwacht dat ondanks de acties het merendeel van de pakketten op tijd kan worden bezorgd.

Video: Deel zelfstandige pakketbezorgers voert actie

KBC

KBC Securities verwacht dat het aanbod vanaf 2016 ongeveer 2 procentpunt afhaalt van de marge bij de pakketbezorging. Ook de Belgische bank waarschuwt dat het conflict over de pseudo-zelfstandigheid van de bezorgers nog niet is opgelost. Een uitgewerkt akkoord kan pas echt zicht geven op de mogelijke gevolgen voor PostNL, aldus KBC.

KBC verlaagde zijn koersdoel voor het aandeel PostNL met 10 eurocent naar 4,30 euro, en handhaafde zijn hold-advies. Rabo raadt het aandeel PostNL nog altijd aan, maar haalde het wel van zijn favorietenlijst.