PostNL doet alle zelfstandige pakketbezorgers een aanbod om in dienst te komen of om als ondernemer meer te verdienen dan op dit moment. Het postbedrijf houdt rekening met een financiële impact van de maatregelen van 15 tot 20 miljoen euro op jaarbasis. 

Dit maakt PostNL maandag bekend.

Het aanbod is afgelopen tijd besproken met FNV. Dit heeft geleid tot een onderhandelingsresultaat dat zondag door de vakbond in drie bijeenkomsten is voorgelegd aan zelfstandige pakketbezorgers. De aanwezigen stemden tijdens twee bijeenkomsten voor en bij één bijeenkomst tegen het aanbod. Hierdoor is geen sprake van een akkoord.

Toch vindt PostNL dat het bereikte onderhandelingsresultaat een goed aanbod is. De komende periode gaat het bedrijf hierover met de zelfstandige pakketbezorgers in gesprek.

'Verbetering'

Ook Reinier Stroo, onderhandelaar namens FNV Transport en Logistiek ziet de uitkomst van de onderhandelingen als een verbetering voor veel pakketbezorgers.

''Het is goed dat iedere zelfstandige pakketbezorger die voor PostNL werkt nu voor zichzelf kan beslissen om wel of geen gebruik te maken van het aanbod.'' Hij verwacht dat de meeste pakketbezorgers wel op het aanbod zullen ingaan.

PostNL biedt pakketbezorgers die kiezen voor de zekerheid van een vast dienstverband een contract voor onbepaalde tijd zonder proeftijd. Ze gaan vallen onder de cao van PostNL met alle bijbehorende arbeidsvoorwaarden als pensioenopbouw en vakantiedagen.

Niet opnieuw solliciteren

Ze hoeven niet te solliciteren. Door een verhoging van de tarieven stijgen de inkomsten van degenen die zelfstandig willen blijven met zo'n 10 procent.

Een eerder aanbod van PostNL was voor de FNV nog onvoldoende. De onderhandelingen over de duizenden pakketbezorgers liepen eind vorige maand daarop stuk.

De vakbond eiste voor de pakketbezorgers die zelfstandig blijven een minimumuurtarief, maar PostNL wilde toen niet verder gaan dan een extra vergoeding per week. Ook komen pakketbezorgers die in vaste dienst willen nu in loonschaal drie, in plaats van schaal twee.