De productie in de Nederlandse industrie is in mei met 2 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. 

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

Mei is de derde achtereenvolgende maand waarin de productie hoger was dan een jaar eerder. In april bedroeg de stijging 0,7 procent.

De industrie produceerde in mei wel 1,2 procent minder dan in de voorgaande maand. Ondanks die daling op maandbasis is er volgens het CBS nog altijd sprake van een stijgende trend, die al sinds de zomer van vorig jaar zichtbaar is.

De groei van de industrie wordt geremd door het wegvallen van capaciteit in de tabaksindustrie. Zonder de sluiting, afgelopen najaar, van de sigarettenfabriek van Philip Morris in Bergen op Zoom zou de industriële groei nog sterker zijn geweest.

Transportmiddelenindustrie 

De productie groeide in mei vooral stevig in de transportmiddelenindustrie en de machine-industrie. Daar werden plussen van circa 10 procent gerealiseerd. Verder werden er meer voedingsmiddelen en meer elektrische apparaten geproduceerd dan een jaar eerder.

De productie van de farmaceutische industrie kromp met bijna 4 procent.

De stemming van ondernemers in de industrie is in juni verder verbeterd, aldus het CBS. Het producentenvertrouwen kwam daardoor vorige maand uit op het hoogste niveau in ruim vier jaar. De verbetering in juni komt vooral doordat ondernemers veel positiever zijn geworden over de productie in de komende drie maanden.

Productie industrie

Bron: CBS© NU.nl/Jerry Vermanen