KLM heeft een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor haar piloten. Dat bevestigden het luchtvaartbedrijf en pilotenbond VNV woensdag.

Het akkoord is met terugwerkende kracht per 1 januari 2015 van kracht en heeft een looptijd van drie jaar.

In het akkoord is onder meer afgesproken dat de piloten de komende drie jaar afzien van loonsverhoging. Ook wordt de pensioenleeftijd verhoogd van 56 naar 58 jaar en gaan piloten meer vlieguren maken. De structurele besparing op jaarbasis bedraagt ruim 100 miljoen euro.

Operationeel directeur René de Groot sprak van een "historisch akkoord", onder meer omdat nu met alle bonden een overeenkomst is gesloten. KLM praat al tijden met de piloten over nieuwe arbeidsvoorwaarden.

Grondpersoneel

De zustermaatschappij van Air France wil dat de piloten een bijdrage leveren aan de noodzakelijke kostenbesparingen bij het bedrijf. Eerder werd al een akkoord bereikt met de cabinebonden en vakbonden die het grondpersoneel vertegenwoordigen over een nieuwe cao.

Volgens voorzitter Steven Verhagen van VNV staat het gesloten akkoord van de piloten los van verdere onderhandelingen, zo meldde hij desgevraagd. Eerder werd gemeld dat de drie groepen de gemaakte afspraken naast elkaar zouden leggen om te kijken of de pijn van de beoogde kostenbesparingen wel evenwichtig is verdeeld. Ook De Groot bevestigde echter dat de akkoorden "ieder in hun eigen dynamiek" zijn gesloten.

Versobering

Nu er een cao-akkoord op tafel ligt betekent dat overigens niet dat de eerder aangekondigde versobering van de winterdienstregeling wordt teruggedraaid. KLM meldde vorige week nog wel dat het aantal vluchten in de winterdienstregeling werd verminderd, mede omdat er nog geen cao-akkoord met de piloten was. Volgens De Groot is er echter "geen koppeling" gemaakt.

Na het akkoord tussen de piloten en de KLM is het nu de beurt aan Air France om een overeenkomst te sluiten in Frankrijk, waar de gesprekken nog lopen. Moederbedrijf Air France-KLM verwacht dat er eind september een akkoord is bereikt met de piloten van de Franse tak van de combinatie.