Fresenius Hemocare in Emmer-Compascuum stopt met het maken van bloedzakjes. De werkzaamheden worden verplaatst naar Tsjechië. Hierdoor worden er in de fabriek in het Drentse plaatsje circa 120 banen geschrapt. 

Dat maakt de producent van bloedtransfusiesystemen maandag bekend.

Bloedzakjes zijn een standaardproduct geworden. Er is stevige concurrentie op de markt en de vraag naar de zakjes loopt terug omdat er bij operaties tegenwoordig minder bloed verloren gaat.

Het bedrijf in Emmer-Compascuum, een dochteronderneming van het Duitse Fresenius Kabi, gaat verder met ongeveer tweehonderd medewerkers. De fabriek concentreert zich voortaan op het vervaardigen van meer ingewikkelde systemen waarmee deeltjes uit het bloed kunnen worden gescheiden.

Rendabel

Voor die producten zijn de marktomstandigheden beter en deze kunnen nog wel rendabel worden geproduceerd in Nederland.

Het reorganisatiebesluit wordt komende tijd met de ondernemingsraad en de vakbonden besproken. Het bedrijf zegt zijn best te zullen doen de gevolgen voor de getroffen werknemers zoveel mogelijk te beperken.

Samen met de Nederlandse regering en industriële partners wil Fresenius ook andere zakelijke mogelijkheden voor de fabriek onderzoeken. Het gaat dan bijvoorbeeld om het delen van faciliteiten op de productielocatie met andere bedrijven.