VDL Nedcar wil zijn autofabriek in Born snel kunnen uitbreiden als het straks een nieuwe opdracht krijgt voor de productie van auto's. 

Het bedrijf heeft de provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen, waaronder Born valt, daarom gevraagd haast te maken met de ruimtelijk-planologische procedures die nodig zijn voor de uitbreiding.

VDL Nedcar produceert sinds juli vorig jaar Mini's in opdracht van de Duitse autofabrikant BMW. Het bedrijf is op zoek naar nieuwe orders en zegt hierover in gesprek te zijn met meerdere potentiële opdrachtgevers uit de auto-industrie. Over die gesprekken doet VDL Nedcar verder geen mededelingen.

Als er een nieuwe opdracht wordt binnengehaald, dan moet de autofabriek worden uitgebreid met een nieuwe hal. Het bedrijf wil voorkomen dat de bouw vertraging oploopt omdat de noodzakelijke overheidsprocedures nog niet in gang zijn gezet, zei een woordvoerster woensdag.

VDL Nedcar, onderdeel van het industriële concern VDL Groep uit Eindhoven, begon vorig jaar juli na een pauze van ruim anderhalf jaar met de productie van Mini's. Koning Willem-Alexander heropende de fabriek.

Vooral door autofabriek in Born zag VDL Groep de omzet vorig jaar met bijna de helft groeien tot 2,3 miljard euro. VDL Nedcar droeg 775 miljoen euro bij aan de groepsomzet, tegen 120 miljoen euro in 2013, en behaalde een licht positief resultaat.