Er komt een onafhankelijke commissie die de komende vier jaar de geloofwaardigheid en het gezag van de accountancysector moet gaan herstellen.

Dat maakt de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) dinsdag bekend.

De NBA heeft de Monitoring Commissie Accountancy ingesteld, maar de organisatie opereert onafhankelijk en zelfstandig. Onderzoeken worden uitgevoerd met behulp van universiteiten en externe bureaus.

De commissie gaat de invoering van eerder ingestelde maatregelen toetsen en op basis daarvan adviezen geven. “Dit moet leiden tot een daadwerkelijk herkenbare cultuur- en gedragsverandering”, aldus de commissie.

Ada van der Veer is benoemd tot voorzitter. Zij werkte onder meer bij Staal Bankiers, waar zij de eerste vrouwelijke bankdirecteur van Nederland was.

De reputatie van de beroepsgroep is beschadigd door diverse schandalen. In september vorig jaar constateerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) nog dat de kwaliteit van de wettelijk controles door de vier grootste accountantskantoren (Deloitte, EY, KPMG en PwC) de afgelopen jaren onvoldoende is verbeterd.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft maatregelen aangekondigd om de kwaliteit binnen de sector te verbeteren, waaronder een geschiktheidsverklaring voor de top van accountantsorganisaties en het invoeren van een verplichte raad van commissarissen.