De lage melkprijs waar boeren al enkele maanden last van hebben, houdt voorlopig nog wel even aan. Economen van Rabobank verwachten dat de prijs die de boeren ontvangen voor hun melk, komende maanden verder gaat zakken.

Mede doordat Brussel de melkquota heeft afgeschaft, is de prijs dit jaar al met ruwweg een kwart omlaag gegaan. In Nederland wordt hierdoor bijvoorbeeld zo'n 6 procent meer melk geproduceerd, vergeleken met een jaar geleden.

Ook in de Verenigde Staten wordt nu stukken meer melk geproduceerd. De vraag vanuit China en Rusland is daarbij nog niet terug op het oude niveau. Herstel van de melkprijs wordt daarom op zijn vroegst pas begin volgend jaar verwacht.

Vorig jaar ontvingen melkveehouders nog een recordprijs van gemiddeld 38,62 euro per 100 kilo melk. Dat is 1,7 procent meer dan in 2013, komt naar voren in de maandag gepubliceerde melkprijsvergelijking van boerenorganisatie LTO.

De consument merkt weinig van de sterk gedaalde melkprijs, bleek eerder al. Gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat de prijzen in de winkel nauwelijks omlaag zijn gegaan. Dit komt doordat voedselproducenten en supermarkten over het algemeen vast zitten aan langlopende contracten.