Vakbond FNV heeft transportbedrijf Vos uit Deventer voor de rechter gedaagd wegens uitbuiting van Roemeense en Litouwse chauffeurs en concurrentievervalsing. 

Dat maakte FNV zaterdag bekend. De vestigingen van Vos in die landen tellen volgens de vakbond een paar honderd vrachtwagens die in en vanuit Nederland rijden en vrijwel nooit in Roemenië en Litouwen.

De chauffeurs krijgen echter betaald naar Roemeense en Litouwse minimumvoorwaarden, terwijl ze eigenlijk recht hebben op Nederlandse cao-lonen, stelt FNV.

Ze zouden een maandloon van omgerekend circa 217 euro bruto verdienen, een vijfde tot een tiende van het Nederlandse vrachtwagenchauffeursloon. Inclusief onkostenvergoeding komen ze uit op ongeveer 1.600 tot 1.700 euro netto.

Zouden ze wel volgens Nederlandse standaarden worden betaald, dan zouden ze netto zeker het dubbele moeten verdienen, zegt FNV-bestuurder Edwin Atema in een toelichting.

Inspectie

De vakbond zegt ook te beschikken over verklaringen van betrokken chauffeurs dat ze onder druk worden gezet om rij- en rusttijdenregels te overtreden en meer ritten in Nederland te rijden dan is toegestaan. Ook de Inspectie Leefomgeving en Transport, die verantwoordelijk is voor de naleving van deze regels, is volgens FNV een onderzoek gestart naar Vos.

Volgens Atema zijn er meer Nederlandse transporteurs met vestigingen in Roemenië die op een soortgelijke manier opereren. Ook die kunnen er volgens hem op rekenen dat ze door FNV op een goed moment voor de rechter worden gedaagd.

In een verklaring zegt directeur Jules Menheere van Vos dat het bedrijf zich houdt aan de Europese wet- en regelgeving en zich derhalve niet kan vinden in de standpunten van FNV. Volgens hem heeft Vos de vakbond tevergeefs meerdere malen aangeboden om in gesprek te gaan. ''Voorafgaand aan het kort geding acht Vos het niet professioneel om in deze fase van het proces verder commentaar te geven'', aldus de verklaring.