Vervoersbedrijf Veolia wil de NS voor miljoenen euro's aansprakelijk stellen vanwege een oneerlijk verlopen aanbesteding.

Dat bevestigt een woordvoerster van Veolia vrijdag na berichtgeving van Dagblad De Limburger.

Het bedrijf wil de schade verhalen die is geleden door tegenwerking en spionage tijdens de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Het bedrag staat nog niet vast, maar het zal zeker om miljoenen gaan, zegt de woordvoerster.

Veolia zal mogelijk ook directieleden en oud-directeuren van de NS aansprakelijk stellen. Dat staat in een brief die donderdagmiddag bij de NS is binnengekomen.

Fraude

De NS had een oud-directeur van Veolia Transport Limburg ingehuurd die vervolgens bedrijfsgevoelige informatie doorgaf van zijn voormalige werkgever. Daarnaast beantwoordde de NS vragen van concurrenten over het gebruik van stations zo laat mogelijk. Volgens Veolia was het daardoor onmogelijk om een goed bod te doen.

Uiteindelijk won NS-dochter Abellio Limburg de aanbesteding. Nadat duidelijk werd dat de aanbesteding niet eerlijk was verlopen, ging de gunning alsnog naar Arriva. Dit bedrijf was in de aanbestedingsprocedure op de tweede plek geëindigd. 

Veolia eist dat alle illegaal verstrekte gegevens worden vernietigd. Als NS niet voor aanstaande dinsdag op de eisen reageert, dreigt Veolia naar de rechter te stappen. 

Huges

De NS laat weten de brief eerst goed te willen bekijken. Pas daarna volgt een reactie. Het bedrijf laat vrijdag wel weten geld te willen terugvorderen van voormalig NS-topman Timo Huges. 

Het bedrijf vindt dat de vanwege de affaire opgestapte Huges geen aanspraak meer kan maken op een beloning voor zijn prestaties in 2014.