Vrijwel alle brancheorganisaties van sectoren die getroffen worden door de voorgenomen btw-verhoging, reageren afwijzend.

Zij voorspellen ernstige gevolgen voor omzet en werkgelegenheid als de kabinetsplannen voor afschaffing van het lage btw-tarief op de meeste producten worden aangenomen

De coalitie van VVD en PvdA werd het maandag eens over de plannen voor herziening van het belastingstelsel, waar verhoging van het btw-tarief deel van uitmaakt.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) spreekt woensdagavond met de oppositiepartijen over de plannen. De SP gaat uit protest niet op de uitnodiging in. CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50PLUS gaan wel en zullen op openheid aandringen.

De verhoging geldt voor onder meer de fietsenmaker, schoenmaker, kapper, de bouw, kledingreparateurs, de dagbladen en tijdschriften, camping- en hotelhouders en musea.

Levensmiddelen

Alleen op primaire levensmiddelen zou het lage belastingtarief van 6 procent overeind moeten blijven. Voor vrijwel alle andere producten en diensten moet het tarief omhoog naar het standaardtarief van 21 procent.

De verhoging betekent dat veel producten en diensten duurder worden. Het was al bekend dat een verandering in het btw-systeem eraan zat te komen. Wiebes had vorig jaar al gezegd dat de boodschappen hiervan in ieder geval uitgezonderd zouden worden.

De mogelijk miljarden euro's die met deze wijziging worden binnengehaald, kunnen ingezet worden om de lasten op arbeid te verlagen. Het kabinet vindt dat een van de belangrijkste doelstellingen van de herziening van het belastingstelsel. Dit moet zorgen voor meer banen.

Bouw

Aannemersfederatie Nederland vreest dat "sectoren die opereren op de binnenlandse markt het kind van de rekening" worden.

"Als de geruchten op dit punt inderdaad juist zijn, is het kabinet er kennelijk op uit een strafexpeditie uit te voeren tegen een groot deel van het bedrijfsleven. Zeker de bouw en aanverwante sectoren, die drijven op grote bedragen ineens en eenmalige uitgaven, worden keihard getroffen door de btw-verhoging", aldus de organisatie. 

"Wat moeten we met een verlaging van lasten op arbeid, wanneer die arbeid tegelijk veel duurder wordt gemaakt?''

Desastreus

"Een verhoging van het btw-tarief naar 21 procent heeft volgens FNV Mooi desastreuze gevolgen voor de werkgelegenheid in de kappersbranche", reageert de vakbond woensdag. Een afschaffing van het lage btw-tarief voor kappers zou volgens onderzoek 5.500 banen in de branche kosten.

"De verwachting is dat het onvermijdelijk wordt om de btw-verhoging niet te hoeven doorvoeren aan de consument. Door verhoging van tarieven in de kappersbranche zullen consumenten het kappersbezoek langer uit gaan stellen, wat leidt tot minder werk en daardoor banen zal gaan kosten."

Circussen

"De door het kabinet voorgenomen btw-verhoging vormt een bedreiging voor de kerst- en wintercircussen in Nederland", zegt Mike Leegwater van Hillenaar Circus Events BV. Dit bedrijf trekt met producties in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht jaarlijks honderdduizend bezoekers.

"Wij bedienen gezinnen met kinderen als primaire doelgroep. Deze mensen worden nu geconfronteerd met een prijsverhoging van 15 procent aan de kassa. Concreet betekent dit dat het circus voor veel mensen te duur wordt."

Center Parcs

Center Parcs noemt het "een enorme teleurstelling" als de btw-verhoging doorgaat. 

"Net nu het juist weer beter gaat met de sector. We zijn momenteel volop aan het investeren. Een verhoging van het btw-tarief zal betekenen dat vakanties duurder worden", laat de keten met vakantieparken weten.

"De concurrentiepositie van Nederland op dit gebied verslechtert daardoor. Binnen- en buitenlandse toeristen zullen minder snel kiezen voor een vakantie in Nederland.''

Onverstandig

Hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger noemt het plan "onverstandig", omdat de plannen juist een averechts effect kunnen hebben en kunnen leiden tot lagere belastinginkomsten.

"Kijk naar de grensstreek, waar de mensen massaal benzine tanken en boodschappen doen over de grens omdat de btw daar veel lager is. We verliezen al heel wat inkomsten door het hoge btw-tarief", aldus de hoogleraar.

Maar ook in andere sectoren, zoals in de recreatie, voorziet Eijffinger dat een hoger btw-tarief gaat leiden tot lagere belastinginkomsten. "De vraag is minder elastisch dan men denkt. Consumenten gaan gewoon minder besteden.''