De productie van de industrie groeit sinds medio vorig jaar gestaag. De export is de steunpilaar van de productietoename, maar ook de binnenlandse afzet draagt nu positief bij.

Dit vertaalt zich in een verwachte productiegroei in 2015 van 2 procent en 3 procent in 2016. Dit blijkt uit het woensdag verschenen kwartaalbericht industrie van ING.

De groei binnen de industrie is niet gelijk verdeeld. In 2015 zijn het vooral de voedingsindustrie (2 procent), machinebouw (4 procent) en transportmiddelenindustrie (8 procent) die de groei ondersteunen.

Het bredere economische herstel in Nederland en Europa zorgt voor een goed vooruitzicht voor de industrie, zegt ING. ''Diverse grotere Nederlandse bedrijven in de maakindustrie, vaak van levensbelang voor het toeleverende MKB, weten regelmatig mooie orders binnen te slepen die het positieve sentiment onderstrepen.''

Dit varieert van productie van machines en medische apparaten tot bussen of jachten. Een sector die de wind niet mee heeft, is de toelevering aan de olie-industrie. Dit is het gevolg van uitgestelde investeringen van de grote oliebedrijven.