Hoewel het vertrouwen van buitenlandse investeerders in Nederland nog nooit zo groot is geweest, lopen de investeringen terug.

Dat stelt adviesbureau EY woensdag op basis van een eigen onderzoek onder tweehonderd topbestuurders van internationale ondernemingen.

"In tegenstelling tot Europa en de landen om ons heen daalde het aantal buitenlandse investeringen in Nederland in 2014 met ruim 7 procent", aldus EY. In 2013 zijn er nog 161 buitenlandse investeringen in Nederland gedaan. Vorig jaar daalde het aantal investeringen naar 149.

"Opvallend is dat de buitenlandse investeringen in de landen om ons heen zijn gestegen", stelt EY. 

Zo groeide het aantal buitenlandse investeringen in het Verenigd Koninkrijk (11 procent), Duitsland (9 procent), Frankrijk (18 procent) en België (13 procent). "Nederland laat dus terrein liggen ten opzichte van Europa en de landen om ons heen."

In heel Europa is het aantal buitenlandse investeringsprojecten van 3.957 gestegen naar 4.341. Dat is het hoogste aantal sinds de start van de registratie in 1997.

Vertrouwen

Het vertrouwen van internationale bedrijven in het Nederlandse vestigingsklimaat is volgens het adviesbureau naar recordhoogte gestegen. Bijna een derde van de ondervraagden heeft plannen om dit jaar in Nederland uit te breiden of een nieuwe investering te doen. In 2014 ging het nog om ruim een kwart (26 procent).

Daarnaast denkt 58 procent dat het vestigingsklimaat in de komende drie jaar verbetert of sterk verbetert. Vorig jaar gold dit nog voor 40 procent van de ondervraagden.

De topbestuurders baseren hun vertrouwen op de internationale oriëntatie van Nederland, hoe stabiel de wetgeving is, de aanwezigheid van buitenlandse bedrijven en hun ervaringen.

Aantrekkelijk

De investeerders zeggen de flexibiliteit van arbeidswetgeving en kosten, zoals vennootschapsbelasting en arbeidskosten, minder aantrekkelijke kenmerken te vinden. Bovendien kunnen Nederlandse opleidingen en trainingen in nieuwe technologieën verbeterd worden.

Uit het onderzoek blijkt verder dat nog niet in Nederland gevestigde investeerders minder positief over het Nederlandse vestigingsklimaat zijn dan investeerders die hier al wel zijn.

"Dit geeft aan dat we de kwaliteiten van het Nederlandse vestigingsklimaat nog veel beter op de kaart moeten zetten bij buitenlandse investeerders", aldus EY.