De invoering van de kilometerheffing op Belgische wegen kan Nederlandse wegtransportbedrijven jaarlijks tientallen miljoenen euro's kosten.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Vanaf 1 april 2016 moeten de vervoerders in België een kilometerheffing betalen.

Nederlandse wegtransporteurs hebben vorig jaar in totaal 470 miljoen kilometers in België afgelegd. Het ging in dat jaar om 4,8 miljoen ritten. 

Driekwart van die ritten werd van en naar België gereden. Ruim een miljoen ritten werden door België heen gereden. Dit leverde 220 miljoen kilometers op Belgisch grondgebied op.

Nederlandse wegtransporteurs gebruiken de Belgische wegen veel voor internationaal transport naar Luxemburg, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië via Calais.

Bij het transport vanuit Nederland naar België gaat het om relatief korte afstanden. Van alle vorig jaar gemaakte ritten van en naar België ging het in ruim de helft van de gevallen om transport van en naar de provincies Antwerpen en Belgisch Limburg.

De meeste kilometers zijn gereden vanuit en naar de provincies Antwerpen, West- en Oost-Vlaanderen. Nederlandse wegtransporteurs waren bij deze ritten goed voor ruim 500 miljoen kilometer. Daarvan is de helft over een Belgische weg gereden.

Vrachtvervoer België