Slechts een op de tien startups groeit uit tot een succesvol bedrijf. De rest blijft een kleine onderneming of wordt uiteindelijk weer opgedoekt.

Dat meldt het economisch bureau van ING maandag.

Van de tweehonderd startups die jaarlijks worden opgericht, wordt 5 tot 10 procent een succesvol bedrijf. Zo'n zeventig tot 110 bedrijven blijven klein en tachtig tot honderdtwintig ondernemingen worden binnen een paar jaar weer gestaakt.

"Hoewel Nederland voldoende kennis, innovatiekracht, kapitaal en ondernemerschap heeft, is het aantal succesvolle startups beperkt."

Jaarlijks worden 127.000 bedrijven gestart, maar niet al deze ondernemingen zijn een startup. Analisten van de bank rekenen organisaties die werken aan een schaalbaar bedrijfsmodel tot de startups. 

Volgens die definitie worden volgens nieuwsblog Startupjuncture.com jaarlijks ongeveer tweehonderd startups opgericht. Dat komt neer op ongeveer 0,2 procent van alle startende bedrijven.

Zzp'ers

"Dit percentage is zo laag, doordat het overgrote deel van de Nederlandse starters uit zzp'ers bestaat die hun kennis en vaardigheden als diensten aan andere bedrijven en consumenten aanbieden", schrijven de analisten.

"Bovendien werken de meeste starters in Nederland nog altijd volgens een bestaand bedrijfsmodel. Het aantal succesvolle startups dat voortkomt uit innovatieve starters is derhalve op één hand te tellen."

Innovatief

Volgens de analisten redden sommige bedrijven het niet, omdat de oprichters te weinig innovatief zijn of zich niet voldoende kunnen onderscheiden. Ook een verkeerde timing of een gebrek aan ondernemerskwaliteiten kunnen zorgen voor de ondergang van een startup. 

"Succesvolle startups worden gekenmerkt door een grote portie ambitie, hebben toegang tot financiering, zijn niet bang voor mislukkingen en beschikken over ervaring."