De Nederlandse ondernemingen NXP en Mammaprint zijn in de prijzen gevallen. Beide bedrijven wonnen donderdag een European Inventor Award.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door het Europees Octrooibureau (EOB) en is bedoeld voor uitvinders die een uitzonderlijke bijdrage hebben geleverd aan sociale ontwikkeling, technische vooruitgang en economische groei.

Het Eindhovense NXP kreeg de prijs voor zijn "pionierswerk op het gebied van Near Field Communication (NFC)". NFC is een draadloze manier om kleine hoeveelheden informatie uit te wisselen binnen een straal van tien centimeter. Dankzij deze techniek kunnen klanten bijvoorbeeld hun boodschappen met hun telefoon betalen.

Mammaprint is uitgevonden door Laura van ’t Veer. Dit is een borstkankertest op basis van gen-onderzoek. Dankzij deze methode is er minder chemotherapie nodig na een borstkankeroperatie. De test heeft namelijk een voorspellende waarde als het gaat om de kans op uitzaaiingen bij vrouwen met borstkanker in een vroeg stadium.

Parijs

De in totaal vijf prijzen zijn uitgereikt in Parijs door EOB-president Benoît Battistelli in aanwezigheid van zo’n vierhonderd gasten werkzaam in de politiek, economie en wetenschap.

Twee andere genomineerde Nederlanders moeten zonder prijs naar huis. In totaal waren er vijftien finalisten geselecteerd uit meer dan driehonderd inzendingen.

Een internationale jury van vooraanstaande experts kiest de finalisten en de uiteindelijke winnaars. Het was de tiende keer dat de European Inventor Awards werden uitgereikt.