De rechter in Lelystad heeft het zogenoemde crediteurenakkoord van de noodlijdende Nederlandse sportwagenbouwer Spyker goedgekeurd. 

Dit betekent dat Spyker, als er geen beroep wordt aangetekend, niet meer in surseance verkeert.

Spyker werd in december vorig jaar failliet verklaard, maar dat besluit werd later in hoger beroep vernietigd en het bedrijf kreeg weer uitstel van betaling (surseance).

Spyker-topman Victor Muller slaagde er in op het laatste moment nog een investeerder te vinden die 4,3 miljoen euro op de rekening wilde storten. Dat maakte het mogelijk om een regeling te treffen om schuldeisers tegemoet te komen.

Eind vorige maand bereikte Spyker al overeenstemming met het merendeel van de crediteuren. Maar een belangrijke partij, het Letse LKD Lïzings, lag nog dwars. Daarom wilde de rechter het aangeboden akkoord toen nog niet goedkeuren.

Faillissement

Veel schuldeisers schieten er fors bij in, maar het alternatief is een faillissement en in dat geval zouden ze naar al hun centen kunnen fluiten.

Volgens de rechter volgt uit de bezwaren van de Letten niet dat er crediteuren op het verkeerde been zijn gezet bij de stemming over het akkoord. Ook is aan alle wettelijke vereisten voldaan. De rechter ziet daarom geen aanleiding om het bindend maken of bekrachtigen van de regeling te weigeren.

Spyker ziet mogelijkheden om met een Amerikaanse partner door te gaan als fabrikant van elektrische auto's. Het bedrijf probeerde onder leiding van Muller jarenlang voet aan de grond te krijgen als fabrikant van exclusieve sportwagens.

Meer dan een handvol per jaar werden er echter nooit afgeleverd. Veel geld ging verloren aan een mislukt avontuur in de Formule 1 en de rampzalig verlopen overname van het roemruchte maar zieltogende automerk Saab.