De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) hoort deze week in totaal negen ondernemers die worden verdacht van het frauderen met de omzetbelasting. 

Boekhouders en belastingadviseurs worden deze week gehoord over de fraude. Daarnaast heeft de FIOD bij een groot aantal bedrijven en boekhouders de administratie in beslag genomen, meldt de Rijksoverheid donderdag.

Het gaat onder meer om een callcenter en bedrijven in software, transport, projectinrichting en vastgoed, die zijn gevestigd in onder meer Eindhoven Haarlem en Vlaardingen. De zaken staan los van elkaar. 

De ondernemers hebben vermoedelijk de maandomzet opzettelijk te laag gehouden bij het opgeven van de btw. Daardoor betaalden ze waarschijnlijk honderdduizenden euro's minder omzetbelasting dan eigenlijk zou moeten. Volgens de FIOD bedragen de afdrachtsverschillen tussen de 250.000 en een miljoen euro. 

Sinds twee jaar controleert de Belastingdienst intensiever op te weinig afgedragen omzetbelasting. Tot en met mei 2015 heeft de fiscus bij ruim honderdduizend ondernemers aanslagen opgelegd voor zo'n 210 miljoen aan achterstallige btw.