De transportsector heeft in het eerste kwartaal van dit jaar bijna 2 procent meer omzet behaald. 

Met name verhuisbedrijven deden onder invloed van de aantrekkende woningmarkt goede zaken. Zijn zagen hun omzet met 6 procent toenemen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.

Koeriersbedrijven profiteerden opnieuw van de sterk toegenomen kooplust van webwinkelend Nederland. Hun opbrengsten stegen met 7 procent en bereikten een recordniveau. Dalende postvolumes zetten wel nog altijd de omzet in dat segment onder druk.

Het vervoer van goederen over de weg leverde 2,5 procent meer omzet op, ondanks een lichte daling van de tarieven. De binnenvaart daarentegen zag de opbrengsten met datzelfde percentage afnemen. Ondanks aanhoudende overcapaciteit nam in de zeevaart de omzet met een half procent toe.

De luchtvaart boekte een lichte omzetgroei, iets meer dan een half procent, met name door een toename van het aantal passagiers. De prijzen stonden wel onder druk door de stevige concurrentie van prijsvechters. Mede daardoor is de groei nog niet terug op het niveau van twee jaar geleden.

Ondernemers in de vervoersbranche zien het over het algemeen vrij zonnig in. Daarbij helpt mee dat het aantal faillissementen in de sector sinds het uitbreken van de crisis niet meer zo laag is geweest in een eerste kwartaal. Ook de vooruitzichten voor de werkgelegenheid zijn voor het eerst in jaren positief.