De lage olieprijs blijft de omzet in de groothandel drukken. In het eerste kwartaal daalde de omzet met 1,3 procent, vrijwel geheel te wijten aan de lagere omzet in de oliehandel. 

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

De omzetdaling was wel minder sterk dan de afgelopen twee jaar. In veel andere branches namen de omzetten wel toe. De handelaren in landbouwproducten deden goede zaken.

Groothandel

Bron: CBS© NU.nl/Jerry Vermanen

Vooral door de hogere omzet in de handel in graan, bloemen en planten groeide de omzet in deze branche met 7,8 procent. Ook was er weer meer vraag naar machines en apparatuur voor de industrie. Voor het derde kwartaal op rij steeg de omzet, nu met bijna 7 procent.

De non-food consumentenbranche groeit al twee jaar onafgebroken. In het eerste kwartaal bedroeg de omzetgroei 6,9 procent, de hoogste in twee jaar.

De omzet van de groothandel voor medische instrumenten en farmaceutische producten nam zelfs met 15 procent toe. De omzet in deze branche groeit al twee jaar. Ook werd er fors meer consumentenapparatuur, zoals audio- en videoapparaten, verhandeld.