Gerechtsdeurwaarders hebben miljoenen euro's meer in rekening gebracht dan is toegestaan.

Het Financieele Dagblad (FD) meldt dinsdag dat de instanties winst boeken via een gezamenlijke automatiseringsdochter terwijl dat niet mag.

Uit documenten in handen van het FD blijkt dat de Stichting Netwerk Gerechtsdeurwaarders (SNG) jaarlijks tien miljoen juridische documenten verkoopt met winst, terwijl ze alleen de kosten mogen berekenen.

De stichting verschaft officiele documenten, zoals dagvaardingen, exploten en beslagen aan onder meer rechtbanken, gemeenten, de fiscus en het UWV.

De informatie wordt bovendien verkocht aan deurwaarders, voor gemiddeld 34 cent per document. De inkoopprijs van die documenten is echter slechts 5 cent per bericht.

Deurwaarders

De deurwaarders brengen vervolgens tot 1,63 euro per bericht in rekening aan derden, een bedrag dat eerder zelfs opliep tot 7 euro. "Hierdoor dijde de verborgen gezamenlijke SNG-kas jaarlijks met bijna 1 miljoen euro uit tot 4.008.348 euro eind 2013", aldus de krant.

In 2013 zouden zo tientallen miljoenen euro’s winst zijn geboekt, zo maakt de krant op uit berekeningen die zijn gemaakt op basis van vertrouwelijke documenten van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). De winsten zouden na interne onrust zijn verlaagd, maar nog steeds miljoenen betreffen. 

Onrust

De KBvG ontkent dat er miljoenen euro’s winst worden geboekt. Hoewel er hogere bedragen voor de documenten worden gevraagd dan de kostprijs, wordt het geld volgens de instantie geïnvesteerd in "kantoorautomatisering." Dit zou noodzakelijk zijn om te voldoen aan de eisen voor beveiligde digitale uitwisseling van die documenten.

Wel zegt de SNG dat er interne strubbelingen met de KBvG waren. "De KBvG was van mening dat SNG te grote financiële reserves aan het creëren was." Dit zou ertoe hebben geleid dat de tarieven na 2013 werden verlaagd.