De Nederlandse industrie produceerde in april gemiddeld 0,9 procent meer dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In maart was de productie 1,6 procent hoger dan een jaar eerder.

De productie van de industrie wordt nog steeds negatief beïnvloed door het wegvallen van productiecapaciteit in de tabaksindustrie. Zonder die weggevallen capaciteit zou de productiegroei van de industrie nog groter geweest zijn.

De productie van de farmaceutische industrie was 16 procent hoger dan in april 2014. De transportmiddelenindustrie produceerde 9 procent meer.

Ook de productie van de elektrische apparaten-, machine-, voedingsmiddelen- en metaalproductenindustrie lag hoger dan een jaar eerder. Daarentegen produceerde de chemische industrie bijna 8 procent minder. De genoemde sectoren zijn goed voor bijna 70 procent van de industriële productie.

Stemming

De stemming onder ondernemers in de industrie was in mei beter dan een maand eerder. Ook in april verbeterde het vertrouwen. In mei lag het producentenvertrouwen op het hoogste niveau in ruim vier jaar tijd. Ondernemers zijn vooral veel positiever over hun orderportefeuille, meldt het statistiekbureau.

De industriële ondernemers in Duitsland zijn in mei daarentegen iets minder positief dan in april. Daarvoor nam het vertrouwen zes maanden op rij toe. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie.

Productie industrie

Bron: CBS© NU.nl/Shannon Bakker