Een nieuw 'loket’ moet het voor Nederlandse bedrijven makkelijker maken een beroep te doen op een Europees investeringsfonds.

De Europese steun kan worden gebruikt voor projecten als de aanleg van glasvezelnetwerken, energiebesparende maatregelen voor woningen of extra kredietverlening aan het mkb.

Dat schrijven de ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dinsdag aan de Tweede Kamer. Het loket heet Netherlands EFSI Investment Agency (NEIA).

De Europese Commissie wil zeker zeker 315 miljard euro aan extra investeringen mogelijk maken via het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI).

Het plan komt uit de koker van de voorzitter van de commissie, Jean-Claude Juncker. In principe kan Nederland hiermee miljarden euro's steun binnenhalen.

''Nu de economie weer aantrekt, is het van groot belang om alle mogelijkheden voor verdere groei optimaal te benutten. Door de economische crisis zijn de investeringen in Europa en in Nederland de afgelopen jaren achtergebleven'', aldus Kamp.

Verheugd

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn verheugd dat het kabinet een agentschap heeft opgezet om kansrijke investeringsprojecten "praktisch en panklaar" naar het zogenoemde Junckerfonds te leiden, zo laten de ondernemersorganisaties weten in een reactie.

"In Nederland zijn investeringen in de reële economie hard nodig. Te denken valt aan infrastructuur, energiebesparing, innovatie, onderwijs, zorg en investeringen door het mkb", aldus VNO-NCW en MKB-Nederland.