Werkgevers verwachten de komende drie maanden minder personeel aan te nemen dan in het tweede kwartaal.

Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van internationale uitzendconcern ManpowerGroup.

De indicator voor de werkgelegenheid zakt van 4 in het tweede kwartaal naar 2 in het derde kwartaal. "Dit wijst erop dat de plannen voor het aannemen van personeel afzwakken, maar wel positief blijven", schrijft het concern.

Manpower Group berekent het netto werkgelegenheidscijfer door het percentage werkgevers dat krimp verwacht af te trekken van het percentage werkgevers dat meer personeel denkt aan te nemen.

Een positief getal betekent dat er meer optimistisch gestemde werkgevers zijn dan collega's met een negatieve verwachting.

Nutsbedrijven

Met name bij nutsbedrijven worden naar verwachting minder mensen aangenomen dan in het tweede kwartaal. Dit cijfer zakte van 7 naar 3.

Ook bij de overheid en maatschappelijke dienstverlening, in de groothandel, detailhandel en horeca groeit de werkgelegenheid in het komende kwartaal minder hard.

Golfbewegingen

Ondanks de kleinere aanwas van personeel is algemeen directeur Jilko Andringa van ManpowerGroup Nederland positief over het herstel. 

"Herstel vindt plaats in golfbewegingen. Dit betekent niet dat we verder terugvallen. Veel van onze klanten hebben vertrouwen in de toekomst en zijn positief. Daar doet de krimp van de groei niets aan af", stelt Andringa.

Werkgevers in bijna alle sectoren verwachten hun personeelsbestand te vergroten. Alleen werkgevers binnen de sector landbouw, bosbouw en visserij denken minder mensen aan te nemen dan in het tweede kwartaal. Deze indicator ging van 0 naar -1.

Europa

"De verwachtingen in Nederland zijn gelijk aan de verwachtingen in de landen om ons heen. Optimisme blijft bestaan, maar de groei versnelt niet", meent Andringa.

Ook in België, Spanje, Zwitserland en Zweden wordt uitgegaan van een werkgelegenheidscijfer van onder de 3. In Duitsland gaat het relatief beter. Dat land laat voor het vijfde kwartaal op rij een stand van 5 zien.

Voor het onderzoek zijn wereldwijd 59.000 werkgevers ondervraagd. De antwoorden van 750 werkgevers in Nederland zijn hierin opgenomen.