Het Utrechtse bedrijf Agterberg levert de komende tijd het zand waarop het WK Beachvolleybal vanaf eind juni in Nederland gespeeld zal worden.

"Het is een klus onder tijdsdruk, we moeten strak organiseren", zegt directeur Frank Agterberg tegen NU.nl.

Hoewel de onderneming nog niet is begonnen, staat nu al vast op welk moment de vrachtwagens met zand precies moeten komen opdagen. "Dat is per speelstad tot op het uur gepland. Je kunt met die grote vrachtwagens natuurlijk niet zomaar de centra in."

Het WK vindt plaats gedurende tien dagen vanaf 26 juni. Er worden 204 wedstrijden gespeeld in Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Apeldoorn.

Drijvend stadion

De belangrijkste wedstrijden worden gespeeld in een drijvend stadion op de Haagse Hofvijver.

"Daarvoor leveren we zo’n tien vrachtauto’s vol zand, omgerekend ongeveer 224 kuub", vertelt Agterberg. "Dat komt in de nacht van 23 op 24 juni aan, overdag is het te druk."

De klus moet in een nacht geklaard worden met een man of acht, die met behulp van kleine trekkertjes het zand naar het veld brengen.

Bedrijfsgeheim

Waar het zand vandaan komt is bedrijfsgeheim, verklaart Matthijs Agterberg, de zoon van de directeur. "Het komt van verschillende locaties in Nederland. We hebben een emmertje opgestuurd naar Canada (waar de internationale volleybalfederatie zich bevindt, red.) en daar vonden ze het 'very good sand'."

Het bedrijf levert zand en doet grondwerk voor verschillende andere evenementen en stadions, waaronder Jumping Amsterdam en het PSV-stadion.

Ook heeft Agterberg een grote opdracht binnengehaald rond de Tour de France, die dit jaar in Utrecht van start gaat. "We leggen 25.000 parkeerplaatsen aan rond Utrecht, maken 35 toiletlocaties en leveren 12.000 hekken", aldus Frank Agterberg.

"Ook gaan we de bomen inpakken in de motieven van de verschillende truien, zoals de bolletjestrui. Bij dit soort evenementen moet je als onderneming flexibel zijn."