Zuivelbedrijf Frieslandcampina schrapt 335 tot 375 banen.

Dat is donderdag bekendgemaakt.

De banen verdwijnen op productielocaties in Beilen en Leeuwarden. In Beilen zullen de komende drie jaar tussen de 210 en 230 van de huidige 767 arbeidsplaatsen verdwijnen, in Leeuwarden gaat het in dezelfde periode om 125 tot 145 van de 852 arbeidsplaatsen.

Niet alleen arbeidsplaatsen op de productievloer, maar ook kantoorbanen en managementfuncties zullen verdwijnen. "De reorganisatie gaat door alle lagen heen", zegt een woordvoerder van het bedrijf tegen NU.nl.

In Beilen worden kindervoeding en ingrediënten geproduceerd. Tachtig tot negentig van de mensen die hier moeten vertrekken hebben een contract voor onbepaalde tijd. De rest betreft uitzendkrachten, werknemers met tijdelijke contracten en natuurlijk verloop.

In Leeuwarden, waar vooral gecondenseerde melk wordt gemaakt voor de export naar het Midden-Oosten, Afrika en Azië, gaat het om zestig tot zeventig medewerkers met een overeenkomst voor onbepaalde tijd.

Efficiënter

Het bedrijf moet naar eigen zeggen efficiënter en goedkoper werken om te kunnen blijven concurreren. Frieslandcampina heeft in de afgelopen vijf jaar wereldwijd zo'n 2,5 miljard euro geïnvesteerd in productielocaties, waarvan 100 miljoen in Beilen en 137 miljoen in Leeuwarden.

Onder meer de machines, productielijnen, de manier van werken en de manier van plannen zijn aangepast. Daarmee speelde het bedrijf onder meer in op het verdwijnen van het melkquotum op 1 april 2015.

"De winkel is tijdens de verbouwing open gebleven", verklaart de woordvoerder. "Toen waren er veel handjes nodig. Nu moeten we kijken naar de toekomst en toch goedkoper en efficiënter gaan werken." 

Geen schok

Het aangekondigde banenverlies lag volgens vakbond FNV "in de lijn der verwachting". Het is dan ook "geen grote schok". 

Een woordvoerster van de bond benadrukt dat het vooral om tijdelijke contracten en uitzendkrachten gaat en dat het over drie jaar wordt uitgesmeerd. "Het is minder heftig dan het lijkt", aldus de woordvoerster.

Sociaal plan

Op de betrokken werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is een sociaal plan van toepassing. Dit wordt de komende tijd nog aangepast, omdat het "niet meer aansluit op de situatie". 

In het huidige sociaal plan staat namelijk dat mensen naar ander werk binnen Frieslandcampina begeleid zullen worden. Maar dit zal volgens de woordvoerder nu "lastig" zijn. Het uitgangspunt is wel om de oud-medewerkers aan een baan buiten Frieslandcampina te helpen.

FNV noemt het huidige sociaal plan "uitstekend", maar begrijpt dat er het een en ander aangepast moet worden. De vakbond heeft goede ervaringen met de begeleiding naar ander werk bij eerdere reorganisaties van Frieslandcampina. "Toen is het ook goed gegaan. We verwachten dat het nu ook op een nette manier wordt opgelost."

Het bedrijf gaat nog met de bonden in gesprek over het sociaal plan.

Productievestigingen

Het bedrijf heeft in Nederland meer dan dertig productievestigingen. Volgens de woordvoerder kijkt Frieslandcampina continu naar de efficiëntie, maar is er vooralsnog alleen een beslissing genomen over Beilen en Leeuwarden. Dit zijn ook relatief grote vestigingen.

De reorganisatieplannen worden nog voorgelegd aan de ondernemingsraad die daar een advies over moet geven. Daarna wordt het traject gestart. 

Bij het concern werken in Nederland ruim 7.600 mensen, wereldwijd gaat het in totaal om circa 22.000 mensen.