NS heeft overeenstemming bereikt met de bonden over een nieuwe cao die loopt tot oktober 2017. De lonen bij het spoorbedrijf gaan in die periode met in totaal ruim 5 procent omhoog.

Dat hebben NS en de vakbonden CNV en FNV laten donderdag weten.

De nieuwe cao geldt voor circa zestienduizend NS-medewerkers. De afspraken hebben gevolgen voor machinisten, conducteurs, servicepersoneel, monteurs en het kantoorpersoneel.

Zij krijgen per 1 mei 2015 een loonsverhoging met 1 procent. Zowel begin volgend jaar als begin 2017 krijgen zij er nog eens 2 procent bij. De nieuwe cao loopt van 1 mei dit jaar tot 1 oktober 2017.

''We hebben niet alles bereikt wat we wilden, maar het belangrijkste is dat de nieuwe cao bijdraagt aan rust in een buitengewoon roerige periode bij NS'', aldus CNV-onderhandelaar Evert Jan van Mheen.

Moeizaam

Volgens de vakbond kwam het resultaat "moeizaam" tot stand, maar biedt het akkoord wel zekerheid aan de medewerkers. 

"Tot 2019 zijn ze gegarandeerd van hun werk bij NS. Dat geeft zekerheid voor het vaste personeel. De inhuur wordt de komende jaren teruggebracht met 20 procent." Huub van den Dungen van FNV noemt de afspraken "al met al een mooi resultaat".

NS vindt eveneens dat er "een mooi resultaat" ligt. "We hebben goede en verantwoorde loonafspraken gemaakt. Ook gaan we voor de maximale pensioenopbouw waardoor iedereen zicht houdt op een goed pensioen", zegt personeelsdirecteur Hans Hemels van NS.

Arbeidsbeperking

Daarnaast zijn er ook afspraken gemaakt over het creëren van tweehonderd arbeidsplaatsen voor mensen met een arbeidsbeperking.

De leden van de vakbond mogen zich de komende weken over het onderhandelingsresultaat buigen. 

De cao is gesloten tijdens een lastige periode voor het vervoersbedrijf. NS ligt onder vuur wegens vals spel bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. 

Daarvoor kreeg het bedrijf woensdag een ferme tik op de vingers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dochterbedrijf Abellio won de betreffende concessie maar is die alsnog kwijtgeraakt aan rivaal Arriva. Voor FNV was de gang van zaken aanleiding het vertrouwen in topman Timo Huges op te zeggen.