Ikea schroeft budget voor hernieuwbare energie op

Meubelgigant IKEA geeft de komende jaren circa 1 miljard euro uit aan de ontwikkeling van hernieuwbare energie en andere maatregelen om klimaatverandering aan te pakken. 

Dat maakt het Zweedse concern donderdag bekend. In de komende vijf jaar geeft het bedrijf vijfhonderd miljoen euro uit aan de ontwikkeling van windenergie.

Daarbovenop volgt een investering van 100 miljoen euro voor verdere ontplooiing op het gebied van zonne-energie. Ook stelt Ikea vierhonderd miljoen euro beschikbaar aan mensen in regio's die het hardst worden getroffen door de opwarming van de aarde.

De meubelgigant roept andere bedrijven op soortgelijke stappen te zetten. ''Mensen verwachten dat leiders leiden", aldus Ikea-topman Peter Agnefjäll. ''Dat geldt dus ook voor een bedrijf als Ikea."

De investering van 1 miljard euro volgt op eerdere investeringen ter waarde van 1,5 miljard euro die het bedrijf vanaf 2009 heeft geïnvesteerd om zelfvoorzienend te worden met betrekking tot energie. ''De investering is een win-winsituatie", vervolgde Agnefjäll. ''Goed voor de klanten, goed voor het klimaat en goed voor Ikea."

Windmolens

Ikea opende vorige maand een derde windmolenpark in Zweden waardoor het naar eigen zeggen nu volledig energieneutraal werkt in Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken. Canada was vorig jaar het eerste land waar Ikea evenveel energie produceerde als verbruikte.

Door de bouw van windparken zijn ook de Verenigde Staten en Polen hard op weg om zelf voldoende duurzame energie op te wekken. Ikea wil in 2020 wereldwijd volledig energieneutraal werken.

Lees meer over:

NUlokaal adverteren

NUwerk

Tip de redactie