Papierfabrikant Parenco investeert met zijn Nederlandse eigenaar, investeringsmaatschappij H2 Equity Partners, circa 100 miljoen euro in het ombouwen en herstarten van een stilgelegde papiermachine. 

Dat levert ongeveer zestig banen op, zo werd donderdag bekend. 

Door het aanzetten van een tweede papiermachine zal de omzet op termijn verdubbelen, zei directeur Geert Wassens van Parenco. ''We hebben jaren gekend van saneren, reorganiseren en krimp. Maar de resultaatverbetering van de afgelopen jaren stelt ons ook in staat deze boodschap nu aan te kondigen'', voegde hij toe.

Op dit moment produceert Parenco op één machine jaarlijks 260.000 ton papier voor folders, flyers en magazines. Dat levert een omzet van 140 miljoen euro op.

De machine, in feite een fabriek met een lengte van honderd meter, een breedte van ruim acht meter en een hoogte van circa veertien meter, werd in 2009 stilgelegd vanwege de afnemende vraag naar krantenpapier.

Na de aanpassing zal er medio 2016 ongeveer 385.000 ton verpakkingspapier per jaar van de band rollen. Die wordt gebruikt voor de productie van golfkarton.

Uitdaging

De vraag naar grafisch papier is wereldwijd dalend bij voldoende capaciteit. De verpakkingsmarkt groeit echter al jaren en zal dat naar verwachting ook blijven doen, aldus Wassens. De werving van nieuwe medewerkers zal de komende maanden plaatsvinden.

Het betreft daarbij banen op kantoor, maar vooral aan de machine. ''Een uitdaging, want een groot deel van die mensen zullen we ook uitgebreid gaan opleiden'', aldus de bestuurder.

H2 Equity Partners nam Parenco in 2012 over van de Noorse papierfabrikant Norse Skog. Het bedrijf verkeerde lange tijd in zwaar weer en schrapte in 2013 nog tientallen arbeidsplaatsen. Er werken nu tweehonderd mensen.