De provincie Limburg gaat het openbaar vervoer gunnen aan Arriva.

Deze vervoerder mag vanaf volgend jaar december vijftien jaar lang het busvervoer in Limburg en de vier regionale spoorlijnen verzorgen. Met de gunning is een bedrag van 2 miljard euro gemoeid.

In februari had het provinciebestuur NS-dochter Abellio aangewezen als vergunninghouder. Maar Limburg kwam daarop terug toen bleek dat Abellio het spel niet eerlijk had gespeeld.

Het bedrijf kreeg namelijk geheime informatie van een oud-directeur van vervoerder Veolia, de huidige verantwoordelijke voor het Limburgse openbaar vevoer.

Arriva kwam als nummer twee uit de aanbesteding voor het openbaar vervoer in Limburg, na Abellio.

Schadeclaim

De provincie stond voor de keus om of Arriva het ov te gunnen, of de aanbesteding helemaal over te doen. Maar Abellio was voor vervoersgedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA) geen partij meer. De provincie wil bij Abellio zelfs een schadeclaim indienen.

Er was nog een derde partij die aan de aanbesteding heeft meegedaan. Dat is de huidige vervoerder Veolia zelf. Dit bedrijf gaat bezwaar indienen tegen de concessie, zegt een woordvoerster woensdag in een reactie. Veolia vindt dat de hele aanbesteding over moet, omdat die oneerlijk is verlopen.

''Veolia heeft een aanbieding gedaan die meer kostte dan het maximumbudget. Daarom hebben we dat bod meteen terzijde gelegd. De vastgestelde onregelmatigheden door Abellio hebben daar niets mee te maken'', meent gedeputeerde Van der Broeck.

Omzet

In vijftien jaar tijd kan met het openbaar vervoer in Limburg 2 miljard euro omzet geboekt worden. Arriva krijgt jaarlijks 55,5 miljoen euro subsidie. De rest van de omzet moet Arriva uit kaartverkoop verdienen.

Ook Gelderland is dinsdag akkoord gegaan met de gunning aan Arriva. Dat was nodig, omdat een deel van de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen over Gelders grondgebied loopt.

Arriva is dochter van de Deutsche Bahn en actief in veertien landen. In Nederland is Arriva met vijfduizend medewerkers werkzaam in acht provincies.