Bedrijvigheid industrie neemt toe

De bedrijvigheid in de Nederlandse industrie is in mei verder toegenomen.

Dat blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi) maandag bekendmaakte.

De inkoopmanagersindex die de bedrijvigheid weerspiegelt, steeg in mei naar 55,5 van 54 een maand eerder. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp. Volgens de Nevi liet de productie de sterkste stijging zien sinds december 2013.

Het groeicijfers was voor een groot deel te danken aan de groei van de werkgelegenheid. Die liet de sterkste toename zien sinds november 2013. Ook trok de export verder aan en was er een sterke toename van de binnenlandse vraag.

Eurozone

De industrie in de eurozone is afgelopen maand opnieuw gegroeid, en in een wat sneller tempo dan in de voorgaande maand. Dat blijkt uit definitieve cijfers die onderzoeksbureau Markit maandag heeft gepubliceerd. Met name in Spanje en Italië trok de groei aan.

De inkoopmanagersindex voor de eurozone als geheel kwam over mei definitief uit op 52,2, tegen 52,0 in april. Aanvankelijk was een stand gemeld van 52,3. Een indexstand vanaf 50 punten wijst op een toename van de bedrijvigheid in een sector.

In Spanje trok de groei aan tot het hoogste niveau sinds 2007. De graadmeter steeg van 54,2 naar 55,8, waar economen gemiddeld rekenden op een veel minder scherpe stijging naar 54,5. Ook de Italiaanse industrie overtrof de verwachtingen met een inkoopmanagersindex die opliep van 53,6 naar 54,8.

Duitsland

De groei in de Duitse industrie daarentegen is afgezwakt tot het laagste peil in drie maanden tijd. De graadmeter kwam daar uit op 51,1, een vol punt lager dan in april. In een eerste raming was nog een stand van 51,4 gemeld,. Economen hadden niet gerekend op een bijstelling van dat cijfer.

In Frankrijk nam de bedrijvigheid in de industrie nog altijd af. De inkoopmanagersindex kwam uit op 49,4, wat wel een marginale verbetering betekent ten opzichte van de eerste raming. In april stond de barometer nog op 48,0.

Lees meer over:

NUlokaal adverteren

NUwerk

Tip de redactie