De omzet van de bouwsector is in het eerste kwartaal met ruim 5 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Het is het tweede kwartaal op rij dat de omzet van de sector toeneemt. Vooral kleine bedrijven zagen hun omzet flink groeien, met bijna 12 procent.

De omzet van grotere bedrijven steeg ook, maar minder hard. In het eerste kwartaal bedroeg de stijging iets minder dan 3 procent, een kwartaal eerder was dit nog ruim 4 procent.

Verder nam het ondernemersvertrouwen in de bouw toe, is de waarde van afgegeven bouwvergunningen gestegen en worden er meer nieuwbouwwoningen opgeleverd, aldus het statistiekbureau.

Omzetgroei

Bron: CBS© NU.nl/Shannon Bakker

Bouwvergunningen

De waarde van verleende bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen steeg de eerste drie maanden met ruim 90 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Deze positieve ontwikkeling doet zich al voor sinds het eerste kwartaal van 2014, maar nog niet eerder was deze zo groot, staat in de Kwartaalmonitor Bouw.

Ook het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen begint toe te nemen. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide dit aantal met 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. In de eerste drie maanden van 2015 zijn 11.468 nieuwbouwwoningen opgeleverd.

Vertrouwen

Het ondernemersvertrouwen in de bouw groeide opnieuw en is daarmee voor het tweede kwartaal op rij positief. Bouwondernemers zijn ook positief gestemd over de verwachtingen. Zo zijn ze voor het eerst in vijf jaar duidelijk positief over het economisch klimaat voor hun onderneming.

Per saldo verwachten nu meer ondernemers een verbetering dan een verslechtering. Daarnaast voorziet een groot deel van de ondernemers omzetgroei in het tweede kwartaal.

Achter

"Op zich heel positief dat we eindelijk weer herstel en opnieuw groei zien in de bouw", zegt Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen op Radio 1.

"De cijfers voor bouw en nieuwbouw stijgen weer. Tegelijkertijd blijft infra nog achter en we zetten nog geen definitieve streep onder de crisis, omdat we zeventigduizend mensen verloren hebben in de afgelopen jaren. Het duurt dus nog wel een tijdje voor we 'boven jan' zijn."

Btw-tarief

Verhagen pleit ook voor het handhaven van het lage btw-tarief op verbouwingen, omdat het herstel nog steeds pril is.

"Vooral bij kleine bedrijven zien we een forse omzetstijging. Dat is met name te danken aan het 6 procent btw-tarief. We hebben veel mkb-ondernemers onder onze leden en zij zijn met name bang dat het btw-tarief na 1 juli weer gaat stijgen met 15 procent en dat ze dan hun omzetstijging weer in één keer verliezen."