
'Bedrijven Zuidas protesteren massaal tegen plannen tunnel'
Dat stelt Het Parool zaterdag. De krant baseert zich op de verschillende bezwaren die zijn ingediend bij de gemeente en het Rijk.
Ze voorzien ernstige overlast door het voornemen om snelweg A10 weg te stoppen onder de grond en stellen nut en noodzaak ter discussie. Bovendien vrezen de kantoren voor trillingen door de bouwwerkzaamheden.
In eerste instantie zou het treinspoor ook onder de grond verdwijnen, maar dit bleek te kostbaar. Station Amsterdam Zuid krijgt wel een 'upgrade' om de reizigersgroei te kunnen verwerken
Nooduitgangen
Onder meer AkzoNobel en ABN Amro hebben bezwaar ingediend. Critici vrezen al langer dat dergelijke, voor Amsterdam belangrijke partijen hun biezen pakken door het vooruitzicht tien jaar lang in een bouwput te moeten zitten. Zij stellen bovendien dat de gevolgen van de bouwplannen niet goed zijn onderzocht.
Met name AkzoNobel, dat een nieuw hoofdkantoor op de Zuidas gaat betrekken, voelt zich erg overvallen door de tunnelplannen. "Veiligheid, bereikbaarheid, uitstraling en representativiteit staan onder druk", schrijft de directie volgens Het Parool. Ook zouden de nooduitgangen van het pand niet goed bereikbaar zijn tijdens de werkzaamheden.
De projectorganisatie Zuidasdok heeft ondertussen trouwens overleg gehad met de bedrijven die aan de Zuidas zijn gevestigd om de verwachte hinder en overlast van het bouwproject tot een minimum te beperken. Dankzij de inbreng van de bedrijven is besloten om normen te hanteren voor geluid en trillingen die strenger zijn dan de wettelijke eisen, laat een woordvoerder van het project zaterdag weten.
Aanbesteding
Het project Zuidasdok bevindt zich momenteel in de aanbestedingsfase. De gunning is gepland in het eerste kwartaal van 2017. De bouw start dan in datzelfde jaar. Het project moet in 2028 zijn voltooid.
De gemeenteraad van Amsterdam besluit half juni over de financiële bijdrage van de gemeente aan het project. Het gaat om 210 miljoen euro. Het totale budget is 1,5 miljard euro.