De eerste stakingsdag in de metaal heeft vrijdag meer mensen op de been gebracht dan verwacht.

Meer dan 2.500 metaalwerkers verspreid over het land legden het werk voor 24 uur neer om actie te voeren voor een betere cao. Vakbonden rekenden van tevoren op zo'n duizend tot tweeduizend actievoerders.

Truckbouwer DAF in Eindhoven draaide vrijdag noodgedwongen op halve kracht. Bij het bedrijf staakten zo'n 450 van de 5.500 medewerkers. Op een normale dag levert DAF 174 trucks af. Vrijdag zijn dat er naar schatting van het bedrijf ongeveer negentig.

Andere ondernemingen waar volgens de bonden is gestaakt, zijn onder meer installatiebedrijf Imtech, kabelonderneming Draka en de maritieme bedrijven Heerema, Damen en IHC. De impact van de acties verschilt sterk per bedrijf. Damen liet weten dat slechts zeven personeelsleden niet aan het werk gingen.

Feyenoordstadion

Bij het Feyenoordstadion in Rotterdam vond vrijdagmorgen ook een grote stakersbijeenkomst plaats. Daarbij waren volgens de bonden een kleine tweeduizend mensen aanwezig. In Noord-Holland hielden zo'n tweehonderd stakers een langzaamaanactie op de snelweg.

De bonden zijn van plan voorlopig iedere vrijdag stakingen te organiseren. Volgende week vrijdag zijn metaalbedrijven in de provincies Groningen en Utrecht aan de beurt. De weken daarop Drenthe en Friesland. Er staat ook nog een landelijke stakingsdag voor de installatietechniek in de planning.

Stoppen

De werkgevers hebben de actievoerders opgeroepen om te stoppen met staken en weer aan de onderhandelingstafels aan te schuiven voor nieuwe cao-afspraken. De bonden vinden echter dat de werkgevers meer loon moeten bieden. Ook willen ze betere regelingen voor invulling van de arbeidstijden.

In de Nederlandse metaalsector werken ruwweg 425.000 mensen. Ze vallen onder twee cao's, die voor de grootmetaal en die voor de kleinmetaal.