De omzet van de horeca in Nederland is in het eerste kwartaal verder toegenomen, maar wel met het laagste groeicijfer in bijna twee jaar tijd.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Hotels, restaurants, snackbars en cafés zetten bij elkaar 0,3 procent meer om dan in de voorgaande drie maanden. Het aantal consumpties en overnachtingen viel 0,2 procent hoger uit. 

Restaurants deden het in het afgelopen kwartaal nog het best. Ook cafébazen en hoteliers kregen er wat omzet bij. Snackbars, waaronder ook lunchrooms en ijssalons, presteerden het minst goed. Hun omzet daalde met 0,6 procent, de verkopen namen met 0,5 procent af. 

Dit was voor het eerst in vijf kwartalen dat er minder snacks en ijsjes verkocht werden. Ook het aantal verkochte consumpties in cafés nam licht af.

Mondjesmaat

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft de indruk dat het mondjesmaat de goede kant opgaat met de horeca. Dat snackbars en lunchrooms het minder doen, komt volgens de brancheorganisatie vooral doordat restaurants marktaandeel terugpakken dat ze tijdens de crisisjaren hebben verloren. 

De consument lijkt dus weer bereid om uit eten te gaan in een iets duurdere zaak. En restaurants lijken ook weer wat meer omzet te generen met het aanbieden van lunches, aldus KHN.

Beter

Alle horecabranches staan er wel beter voor dan een jaar geleden. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, lag de omzet van de horeca bijna 4 procent hoger. 

Dit komt gedeeltelijk door een stijging van de prijzen, vooral in cafés liepen ze flink op. Maar er werden over de gehele linie ook meer consumpties verkocht. En hotels ontvingen meer gasten dan een jaar eerder.

De horeca beleefde vorig jaar nog het beste jaar sinds het uitbreken van de crisis in 2008. Toen nam de omzet per kwartaal met gemiddeld 1,5 procent toe.