De exportwaarde van de Nederlandse dancesector is de laatste jaren met 50 procent gestegen. Als het groeitempo zo doorzet, kan de exportwaarde voor dit jaar uitkomen op 200 miljoen euro.

Dit schrijven economen van ING woensdag in een rapport. Hiermee wordt de sector net zo belangrijk als de Nederlandse kledingsector.

De dance-industrie wint aan belang voor de Nederlandse economie. Jaarlijks worden er 170 dance-events georganiseerd waar 2,7 miljoen bezoekers op afkomen. Inmiddels is de dance-industrie goed voor één op de veertien banen in de creatieve industrie.

In totaal draaien dj's, vj's, producers en organisatoren van evenementen een jaarlijkse omzet van 260 miljoen euro. In 2013 voegde de totale export van de dance-industrie een waarde van 120 miljoen euro toe aan de economie.

Optredens 

Optredens genereren de grootste omzet, maar liefst 94 procent van het totaal. Als het groeitempo van de laatste jaren gehandhaafd blijft, komt de exportwaarde voor Nederland in 2015 uit op bijna 200 miljoen euro'', aldus de economen van ING.

Wereldwijd wordt naar schatting 6 miljard euro verdiend in de dance-industrie. Het grootste deel van de inkomsten (67 procent) komt uit festivals en clubs. Overige inkomsten komen uit streaming via internet, muziekverkopen, en dj-soft- en hardware.

De dj’s profiteren zelf ook van de populariteit van dance. De top tien bestbetaalde dj’s halen inmiddels zo’n 208 miljoen euro per jaar binnen. Die inkomsten zitten flink in de lift. Gedurende de afgelopen twee jaar zijn ze zelfs meer dan verdubbeld, aldus ING.