Vrijdag 30 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Stakingen bij FloraHolland gaan door -2-

Vakbond FNV vindt bonus top bloemenveiling onbegrijpelijk

Vakbond FNV vindt een maximale bonus van bijna twee ton voor de twee directeuren van bloemenveiling FloraHolland onbegrijpelijk.
Door NU.nl/ANP

Dat bevestigt FNV-bestuurder Celil Çoban na berichtgeving van Het Financieele Dagblad (FD) dinsdag.

FloraHolland heeft het afgelopen jaar een reorganisatie doorgemaakt en stakingen onder het personeel. Bovendien lag de directie met de leden in de clinch over de vraag wie de reorganisatie moet betalen.

Ondanks het roerige jaar hebben de commissarissen besloten om de begin 2014 aangetreden directie, die bestaat uit ceo Lucas Vos en cfo Rens Buchwaldt, een bijna maximale bonus uit te keren.

Door een variabele beloning van 174.000 euro voor de directeuren stijgt hun gezamenlijke salaris tot 994.000 euro, zo zou blijken uit het jaarverslag.

Nergens geld voor

"Dit kun je niet meer uitleggen op de werkvloer. Er is nergens geld voor"', zegt Çoban. "Ik snap niet dat de leden van de coöperatie dit accepteren."

In 2014 werd het personeelsbestand van FloraHolland met 12 procent teruggebracht. Bovendien viel het door de directie opgestelde sociaal plan verkeerd. Door de onrust liep het ziekteverzuim bij de onderneming op tot 5,8 procent.

Begrijpelijke reactie

''Een begrijpelijke reactie'', noemt Bernard Oosterom, voorzitter van de raad van commissarissen van FloraHolland, de commotie rond de bonusuitkering, ''gezien de onrust waarmee we te maken hebben gehad in 2014''.

Maar hij benadrukt dat de oorzaak van de onrust in een verder verleden ligt. ''De huidige directie heeft naast het behalen van de gestelde doelen voor 2014 ook voor een omslag gezorgd binnen het bedrijf waardoor veel van de onrust is weggenomen.''

Oosterom: ''Uiteindelijk is de gestelde begroting voor 2014 gehaald, lag er aan het eind van het jaar een nieuwe strategie en zijn de meeste prestatie-indicatoren en de relatie met leden, klanten en medewerkers beter geworden.''

De raad van commissarissen vindt daarom dat de directie van FloraHolland aanspraak maakt op een variabele beloning.


Lees meer over:

floraholland

Aanbevolen artikelen