Het bedrijfsresultaat (ebitda) van winkelketen Blokker is in 2014 fors gedaald van 139,5 miljoen euro naar 65,3 miljoen euro.

Dat maakt het concern donderdag bekend.

Volgens Blokker wordt de daling veroorzaakt door een tegenvallende omzetontwikkeling in de sector huishoudartikelen.

De netto-omzet daalde in 2014 met 1,1 procent naar 2,098 miljard euro. De omzet van huishoudelijke artikelen daalde met bijna 3 procent, terwijl speelgoed een plus liet zien van 1,7 procent. De sector wonen daalde licht, met 0,4 procent.

"Huishoudelijke artikelen hebben in Nederland in het algemeen te maken met een moeilijke markt, met veel concurrentie, veel nieuwkomers en een kritischere klant", licht een woordvoerster van het bedrijf toe.

Nieuwe winkelformule

Blokker heeft in juni 2014 een nieuwe strategie ingezet. De kosten worden structureel verlaagd. Daarnaast is er een nieuwe winkelformule gelanceerd.

"Vernieuwde winkels laten een duidelijke omzetstijging zien ten opzichte van winkels in de oude situatie", aldus het concern.

In 2014 zijn er volgens de woordvoerster 51 vernieuwde winkels bijgekomen. Daarbij gaat het niet alleen om Blokker-filialen, maar ook om andere ketens die onder de holding vallen, zoals Big Bazar en Leen Bakker. Dit jaar moeten er nog enkele tientallen winkels aangepast worden.

Ook zet Blokker met Nextail sterker in op e-commerce. De online omzet is met 24 procent gegroeid in 2014, naar 98 miljoen euro.

Punt van zorg

"Onze marktsectoren wonen en speelgoed hebben een goed jaar achter de rug, met de eerste tekenen van omzetherstel", zegt directeur Roland Palmer. "Huishoud blijft een punt van zorg. Wij zijn ons ervan bewust dat wij de transformatie versneld moeten doorzetten."

Het concern heeft vorig jaar 66,5 miljoen euro aan investeringen gedaan, waarvan bijna de helft (31,1 miljoen euro) is gestoken in vernieuwing van de winkelformules. Daarnaast is er ruim 20 miljoen euro geïnvesteerd in logistiek en ICT.

De winkelketen hoopt in 2017 weer "winstgevende groei" te realiseren. 

Reorganisatie

Blokker kondigde in februari van dit jaar een grote reorganisatie aan, waarbij  390 arbeidskrachten worden ontslagen.

Bij de Nederlandse Blokker-winkels werken bijna zevenduizend mensen. Wereldwijd telt Blokker Holding ongeveer 25.000 medewerkers. Onder de holding vallen ook de ketens Marskramer, Leen Bakker, Bart Smit, Intertoys en Xenos.