Lobbyisten van de chemische industrie hebben actie van de Europese Unie tegen het gebruik van hormoonverstorende stoffen op allerlei manieren weten te blokkeren en vertragen.

Dat stelt de onderzoeks- en campagnegroep Corporate Europe Observatory (CEO).

Het gaat om mogelijk giftige chemicaliën in producten als pesticiden, plastics, cosmetica, computers, tapijten en bouwmaterialen.

Die stoffen kunnen hormoonverstorend werken en zijn vooral risicovol voor kinderen en zwangere vrouwen. Deze zogeheten EDC's worden ook in verband gebracht met kanker, onvruchtbaarheid, diabetes en obesitas.

De groep toont op basis van honderden, bij de Europese Commissie opgevraagde documenten aan hoe de chemische bedrijven erin slaagden beperkingen op het gebruik van dergelijke stoffen tegen te houden. Dit deden zij met vertragingstactieken en het manipuleren van wetenschappelijk bewijs.

Het CEO-rapport concludeert dat de Europese Commissie zelf ook niet kan worden vrijgepleit. Zo zou de milieuafdeling, die verantwoordelijk is voor de regelgeving, ernstig zijn tegengewerkt door Europese collega's die zich bezighouden met handel en het bedrijfsleven.

Daardoor veranderde de Europese Commissie van standpunt en loopt wetgeving al jaren vertraging op, aldus CEO.