Winkelketen Hema heeft in 2014 door eenmalige kosten een verlies geleden van 189,2 miljoen euro, fors hoger dan een jaar eerder. Zonder deze kosten zou het verlies 160 procent zijn gestegen naar 42,8 miljoen euro. 

Dit meldt de winkelketen woensdag. In 2013 noteerde Hema ook een verlies, van 16,4 miljoen euro.

Het concern moest onder andere een afwaardering boeken van 120 miljoen euro op "goodwill". Over deze forse afwaardering zegt Hema dat het gaat om een boekhoudkundige maatregel die te maken heeft met de activiteiten in Nederland en dat die geen effect heeft op de kaspositie van het bedrijf. 

Naast deze kostenpost werden ook 10,1 miljoen euro reorganisatiekosten, 12,9 miljoen financieringskosten en 2,4 miljoen euro extra loonkosten geboekt. 

De omzet daalde vorig jaar met 1,3 procent naar 1.08 miljard euro. De opening van nieuwe winkels wist de omzetdaling te drukken. Zonder deze nieuwe winkels zou de omzet zijn gedaald met 4,2 procent. In 2013 liep de omzet met 5 procent terug tot 1,1 miljard euro. 

'Aanhoudende neergang'

Hema zegt last te hebben van "aanhoudende economische neergang" in Nederland, "In deze periode was Hema helaas niet in staat om haar activiteiten voldoende aan te passen aan deze uitdagende marktomstandigheden."

Ook had het bedrijf problemen met het bevoorraden van de winkels. Daardoor werd de beschikbaarheid van sommige producten beïnvloed en waren er soms te grote voorraden.

"Hoewel de economie steeds verder aantrekt, blijft Hema voorzichtig in haar outlook", zegt de nieuwe topman Tjeerd Jegen in een persbericht. "Het bestedingsvermogen blijft onder druk staan als gevolg van de hoge werkloosheid en HEMA verwacht dat consumenten voorzichtig en selectief blijven in hun uitgaven."

Hema opende in 2014 weer enkele nieuwe winkels in het buitenland. In Frankrijk werden negen nieuwe vestigingen geopend. Verder betrad Hema de Spaanse markt met een winkel in Madrid en werden er drie winkels gestart in Londen. Hema heeft nu bijna zevenhonderd winkels in zeven landen met in totaal 11.000 werknemers. 

Opnieuw aftreden 

Hema maakte woensdag ook bekend dat er nog een bestuur stopt bij het bedrijf. De financieel directeur van het bedrijf, Ad Walter, treedt per 1 juni 2015 af. Zijn positie zal op ad interim basis worden overgenomen door Tim Isaacs, die overkomt van BPL Holdings. 

Eerder stopte Ronald van Zetten al als topman van de winkelketen. Na twaalf jaar droeg hij het stokje over aan Tjeerd Jegen, die overkwam van een Australische supermarktketen. 

In het jaarverslag wordt verder gemeld dat aandeelhouder Dutch Lion eind vorig jaar 221,4 miljoen euro in de warenhuisketen stak. Dit deed de investeerder door een lening om te zetten in aandeelhouderskapitaal.